Årsrapporter
En fullständig rapport från InfCareHeptatit går att läsa i årsrapporten som kommer varje höst. Årsrapporten redovisar resultat från InfCareHepatit från året innan.
Årsrapporter
Sammanfattning av årsrapport 2023
Sammanfattning av den senast aktuella årssammanställningen gjord i september 2024
Vid årsavläsningen årskiftet 2022-2023 var 47 984 patienter registrerade i registret. Av dessa var 31814 registrerade med Hepatit C och 16710 med Hepatit B varav 535 patienter har Hepatit B och D.
Hepatit B och D
Majoriteten av patienter med Hepatit B-infektion behöver inte läkemedelsbehandling. Läkemedelsbehandling ges i första hand till de patienter som inte uppnår immunologisk kontroll av viruset utan har kvarstående höga virusnivåer, långvarig inflammation i levern eller tecken till leverskada i form av fibrosutveckling. I början av 2023 hade totalt 2820 av patienterna med Hepatit B pågående läkemedelsbehandling. De allra flesta har behandling med nukleosidanalog och enstaka med interferon. Cirka fyrtio patienter med samtidig Hepatit D-infektion hade påbörjat behandling med läkemedlet Bulevirtid, som blev godkänt i slutet av 2022 för behandling av kronisk hepatit D hos vuxna med kompenserad leversjukdom i fibrosstadierna F3 eller F4 (skala F0-F4 där F4 är levercirrhos=skrumplever).
Hepatit C
Under 2023 registrerades 1823 behandlingar av Hepatit C i registret. En nyckelparameter för uppföljning av behandling av Hepatit C är Sustained Viral Respons 12(SVR12), vilket innebär negativt HCV-RNA vid kontroll 12 veckor efter avslutad behandling. Om det inte går att hitta något Hepatit C-virus i blodet (=negativt HCV-RNA) 12 veckor efter avslutad behandling har behandlingen lyckats.
Sammanställningen i årsrapporten avser alla behandlingar som startat under 2023. Behandling pågår vanligen 8- 12 veckor (i enstaka fall upp till 24 veckor) och därefter ska det gå ytterligare 12 veckor innan uppföljande provtagning. Avläsning är gjord i september 2024 vilket innebär att resultat bör finnas för merparten av patienterna.
Behandlingsutfall SVR12 mäter den andel (angiven i %) som uppnår behandlingsmålet virusfrihet = HCV- RNA <15 IU/ml, >12 veckor efter avslutad behandling.
SVR 12 ITT (intention to treat) innefattar alla patienter som startat behandling oavsett om behandlingen avbrutits eller uppföljningsprov inte blivit taget. SVR PP (per protokoll) innefattar endast de patienter som fullföljt behandlingen och tagit uppföljande blodprov efter 12 veckor.
Resultat: SVR 12 ITT var 75% för hela landet. SVR 12 PP var 95%. Blodprov för att bedöma SVR saknas för 24% av behandlingarna. Av 1823 behandlade var 546 kvinnor och 1195 män.
Analys: Behandlingen fungerar fortsatt mycket bra i och med att 95% av patienterna som fullföljer hela behandlingsförloppet inklusive uppföljning botas. Bortfallet i SVR ITT förklaras till största delen av att uppföljande provtagning saknas. Vi ser några olika orsaker till detta. Behandling av Hepatit C har i många fall flyttat ut från Infektionsklinikerna till andra enheter inom vården, och rutiner för uppföljande provtagning och registrering har ännu inte implementerats till fullo. En annan bidragande orsak kan vara att behandling nu till allt större del sker i grupper som befinner sig i svåra sociala situationer som tex hemlöshet och som därav kan vara svåra att nå för uppföljning. Erfarenhet och tidigare studier visar dock att behandlingsresultaten kan förväntas vara lika goda i dessa grupper om behandling sker med adekvat stöd. Eftersom en patient som inte blir virusfri riskerar både framtida leverskada för egen del och att föra viruset vidare till andra är det viktigt att uppföljande prov tas.
Planering: Utökad kontakt med behandlingsenheter utanför Infektionsklinikerna för att underlätta implementering av rutiner för provtagning och registrering. Regelbunden genomgång av behandlingsresultat av registrets Superadministratör och riktade påminnelser till aktuella enheter en gång per halvår. Implementering av den Nationella eliminationsplanen för Hepatit C kommer innebära fokus på patientgrupper som tidigare har varit svåra att nå med behandling vilket innebär att arbetet med att underlätta uppföljning och registrering kommer att bli än viktigare för registret.
För att underlätta kontinuerlig uppföljning och utvärdering av den nationella elimineringsplanen kommer sammanställning av behandlingsresultat och reinfektioner rapporteras halvårsvis till respektive region.
En ny funktion som ska förenkla flytt av patienter mellan enheter har lagts till i registret. Detta bedöms kunna underlätta uppföljningen av patienter som byter behandlande klinik under eller efter avslutad behandling.
Behandlingsresultaten är rapporterade till Vården i siffror och finns också tillgängliga här på hemsidan under statistik.